Push-up muskost

May 8, 2016

Mi se brinemo kako cemo izgledati na plazama, mi smo pristali na sve lazno, pa cak i muda. Nadam se da nas starost nece pitati gdje su nam bila muda, ne ova iz push-up hlaca, nadam se da nas starost nece pitati gdje su nam bila ona nasa, prava, stvarna muda. Zasto smo sutjeli? Zasto sutimo dok se svijet rusi?

Milena Ulic

Pripreme za ljeto su pocele, treba se pozuriti, svim mogucim sredstvima objaviti rat svemu sto smo cijelu zimu skrivali ispod odjece i tjela pripremiti za ljeto. Treba na plazi izgledati sto je moguce bolje i na tom putu je sve dopusteno. Teretana, trcanje, kozmeticki saloni, osobni treneri trljaju ruke, ovo je njihovo vrijeme, kada tijela dovedemo u formu koja nas zadovoljava, ako nas uopce ikada ikakva zadovoljava, treba odabrati savrsene, vesele, cvijetne razigrane haljinice, parea, a onda krenuti u potragu za najvaznijim komadaom, za kupacim kostimom ili bikinijem, koji ce biti dovoljno otvoren da pokaze sve u sto so ulozili novce i vrijeme proteklih mjesec, dva, ali i dovoljno zatvoren da sakrije sve mane na kojima nismo stigli poraditi. Priznajte, nije lak zadatak pred nama, ali tako treba,kazu nam s televizija i iz casopisa. I ne razlikuju se ovogodisnje pripreme od priprema vec godinama, ipak ja cu ovu godinu u pripremama za plazu, pamtiti, o itekako. Ove godine je estetska komponenta za savrsen izgled na plazi dobila jednan, novi, apsurdniji nego ikada trend. Trend koji prvi put nije namjenjen zenama, trend kojim se potvrduje ono o cemu se nikada nije javno govorilo, i muskarci imaju komplekse, i to obicne, vrlo prizemne, estetske, komplekse o velicini.

Od ovog ljeta, vjerovali ili ne, na trzistu postoje push-up bokserice, hlace za kupanje, za muskarace. Vec dva sata od kako sam uocila reklamu za doticni proizvod se smijem, a nije bas da se imam cemu smijeti, i nije nista neobicno da i oni bas kao i zene ulazu veliki trud i zele izgledati sto bolje, zele biti ponosni, na svoj ponos, ali je mene ipak ova reklama beskrajno zabavila, i rasuzila.

Kada ostavimo po strani to sto nam je smijesno, dolazimo do gole istine, koja nije nimalao ljepa, koja je zapravo zastrasujuca, istine koja kaze, ne vazno tko, ni sto si, ne vazno kakakv si covijek, ni sto imas reci. ne vrijedi ovom svijetu niti ga zanima sve ono sto doista vrijedi na tebi, a ne ovaj svijet zanima isljucivo ono vanjsko, ono sto se vidi na prvi pogled. Ovo je svijet u kojem se cijeni samo izlog, pa hajmo ulagati u izloge, biti ponosni na lazni sjaj usmikaknih vanjstina. Ovo je svijet u kojem su nam cak i muda lazna.

Ne moramo, ni ne trebamo se truditi biti ista iznutra, jer gledaj u tolikom moru reklama, u tolikom moru ponude za docekati savrseno ljeto ja bas nigdje nisam pronasla reklamu za knjige, ni za kulturnu bastinu, ni za nista sto bi nas stavrno obogatilo, nista s cime bi rasli, s cim napredujemo. Ja nisam pronasla ni jedan clanak o tome kako raditi na sebi, na meduljudskim odnosima, ja bas nigdje nisam pronasla da trebamo biti bolji ljudi. Nasla sam iskljucivo reklame za sminkanje savrsenih klaunova, za jos jedan cirkus ovog ljeta, na plazama, diljem svijeta.

Muda, svijete gdje su nam muda, dali su nam zabavu za savrseno ljeto, vesele reklame, sarene kostime, slike mora. Glave su nam napunili svime onim sto moramo postati iz vana, a od nas napravili plastificirane, prazne ljude s kojima mogu upravljati, s kojima mogu manipulirati. Ljude kojima je od stanja u zemlji, koje je lose, doista lose, puno vazniji uzorak na pareu.

Pogledajte kroz prozor, vidite penzinere koji kopaju po kontenjerima nakon sto su cijeli zivot radili, odvajali da bih jednom kada odu u mirovinu imali od cega zivjeti. Pogledajte kolodvore, svakog dana, mladi, obrazovani ljudi odlaze iz ove zemlje, pogdedajte skole, derutne i stare, pretrpane djecom , jer su neki umjesto gradnje skola kupovali nove vozne parkove, je li vidite to drustvo, a mi sutimo.

Mi se brinemo kako cemo izgledati na plazama, mi smo pristali na sve lazno, pa cak i muda. Nadam se da nas starost nece pitati gdje su nam bila muda, ne ova iz push-up hlaca, nadam se da nas starost nece pitati gdje su nam bila ona nasa, prava, stvarna muda. Zasto smo sutjeli? Zasto sutimo dok se svijet rusi?