Jaka zena, zena s mudima

April 9, 2016

Kakve su to jake zene, zene s mudima? To su obicne zene, njezne i nasmijane, s puno izazova, puno prepreka, puno rana, uvijek spremne na borbu i nikada na odustajanje. Zene koje poraze nose kao medalje, kojima su sve njihove tuge vjetar u leda.

Milena Ulic

Zene padaju na pricu, a muskarci na izled, zato muskarci lazu a zene se sminkaju, to svi znamo, to smo davno naucili, to je ta razlika u spolovima. Prica na koju zene padaju lakse nego na bilo sto drugo, ujedno i najkraca su defnitivno komlimenti, takve smo, volimo komplimente i kada znamo da nas lazu, ne mozemo odoljeti, ne mozemo se otgnuti ugodi koju oni izazivaju.

Meni osobno komplimenti o ljepoti i dobrom izgledu nikada nisu bili osobito vazni, nikada ih nisam uzimala za ozbiljno jer je to kategorija koja nema stvarne dimenzije i kategorija koja je vrlo promljenjiva, jer svi cemo ostariti, promjeniti se, ljepota jednostavno otide, to je prirodan proces. Nekako sam vijek bila slaba na neke trajnije komplimente, neke koji mogu biti za cijeli zivot, neki koji nisu na prvu vidljivi i koji traze trud. Uvijek sam vise ulagala u knjige nego u sminku. Jucer sam dobila najbolji, nalipsi kompliment ikada, zena s mudima.

A dobila sam ga od nekog tko me dobro poznaje, nekog tko zna koliko sam slaba, ranjiva, nekog tko je puno puta cuo moje vapaje i suze, onog koji me je vidio rasutu i totalno malu, bez snage, bez hrabrosti i bez muda. Nekog tko zna koliko se tesko nosim s nekim izazovima i koliko me neke stvari bole.Zato mi mozda taj kompliment posebno puno znaci.

Kakve su to jake zene, zene s mudima? To su obicne zene, njezne i nasmijane, s puno izazova, puno prepreka, puno rana, uvijek spremne na borbu i nikada na odustajanje. Zene koje poraze nose kao medalje, kojima su sve njihove tuge vjetar u leda. One nisu pristale biti pijuni drustva, prepustiti se vjetru sudbine, biraju tezi put kojim idu ratnici, nisu pristale biti kukavice, spremne na otpor normama i okvirima, spremne slijediti svoje snove i ideale. Biti jaka zena znaci puno lupanja glavnom od zid, puno padova, puno oziljaka, ali i puno snage za ustajanje, puno volje za ne odustati.

A odakle im ta saga, kako su postale hrabre i jake. Zivot je od njih naravio borce jer jednom kada nisu bile spremne na kapitulaciju i poraz, zivot se zainatio pa ih daruje sve vecim izaovima i preprekama. Ali njihva snaga ne lezi u njima samima, njih je zivot naucio puno vazniju lekciju od borbe, naucio ih je da su sve bitke dobivene ako uz sebe imaju nekog tko ce ih bodriti, pratiti i razumjeti, nekog tko ce brisati njhve suze. One su jake jer imaju one pred kojima mogu biti najslabije, najtuznije i najobicnije. I Njima treba cvst olonac i zagrljaj, treba im netko da ih razumije, tko zna da se boje i upravo je to njihova snaga za borbu sa zivotom.

Jakim zenama nas cini i ovaj osimijeh iz inata svima koji su ga zeljeli skinuti, iz inata zivotu koji nas odlucio lomiti do kraja, po stoti put, jakim nas cini i onaj glas u glavi, tihi ali vazni, samo udarajte, samo lomite, ne mozete vi smislit pakosti koliko ja mogu izdrzat, jer ja imam nekog zbog koga ova borba vrijedi, nekog tko je razumije i tko me podrzava.