Počeši s razlogom

March 26, 2016

Ovih dana je jedna reklama za jednu hvale vrijednu akciju izazvala pravu medisku buru, osude i rasprave, i neka je, i trebala je, naravno kampanja, pocesi s razlogom.

Počeši s razlogom

Zdravlje muskaraca vec godinama zanemarujemo, u sijeni dana narcisa, dana ruzicaste vrpce, negdje izmedu zenske lige za borbu protiv raka i udruga zena oboljelih od raka dojki i jajnika, izgubili smo muskarce, izgubili smo svijest da i oni oboljevaju, nismo se trudili ovakvim niti ikakvim drugim kampanjama poraditi na osvjestavanju muske populacije o brizi za svoje zdravlje. Muskarce smo shvatili nekako zdravo za gotovo, kao jake, snazne stupve drustva, oslonce slabijem spolu, one koji ne smiju biti slabi, koji ne placu i koji se ne razboljevaju. Nepravedno, jer ispod svih snaznih i jakih oslonaca zive ljudi, obicni ljudi, od krvi i mesa, jednako ranjivi, jednako slabi i jednako podlozni bolestima, ljudi koji umiru od malignih bolesti jednako kao i mi zene, ali o tom se nije pricalo, o tom ni oni sami ne zele pricati, valjda se toliko ukorijenila ta drustvena stigma da ne smiju priznati kada su slabi a pogotovo ne priznati da su bolesni, da od price o njihovom zdravlju zaziru i oni sami.

Zato sam ja danas odlucila svih vas dragi momci, muzevi, ocevi, ali i sve vas njihove bolje polovice potaknuti na razmisljanje, zelim vas upozoriti koliko je rano otkrivanje i ljecenje bitno, koliko je malo potrebno da bi ste sacuvali svoj zivot. Ja sve vas dragi muskarci danas zelim zamoliti da počesete s razlogom, a sve vas drage zene da potaknete svoje muskarce na samopregled. Zelim vam reci koliko je vazno brigu o svom zdravlju uzesti u svoje ruke zato vam u nastavku donosim neke cinjenice o raku testisa, koje ce, nadam se, biti dovoljan razlog, da vec sada, odmah, izdvojite par minuta vremena i pocesete.

-Iako zloćudan, rak testisa izlječiv je u 98 do 100 posto slučajeva ako se otkrije u ranoj fazi.
-to je najčešći tumor u muškaraca od 18 do 35 godina
-Učestalost je u porastu - unatrag dvadesetak godina povećala se za 2 puta
-Ako ste u mladosti imali operaciju spuštanja testisa, pripadate rizičnoj skupini koja može oboljeti od raka testisa
-Operacijom jednog testisa ne gubi se spolna moć muškarca

Na nogometnim utakmicama, u zivom zidu,samo jedna stvar se cuva bolje od gola, naravno testisi, kako zalutala lopta ne bih prouzrokovala bol, stoga danas sacuvajte boli sebe i svoje bliznje, i pocesite se s razlogom, danas za bolje sutra!