Cipka ispletena nitima Mljeta na mojim pisanicama

March 25, 2016

Moje pisanice su cipkane, ali od jedne posebne vrste cipke, Mljetske cipke, ovo je cipka ispreplatena nitima jednog otoka, jednog posebnog uskrsnuca, mog uskrsnuca. Tu je moje gnjezdo gdje sam najsigurnija, najtoplije mjesto, koje ima ljek za nase boli, osmijehe za najteze suze i utjehu kada je najgore, svi imao to neko svoje, samo nase mjesto koje zovemo dom. To je mjesto sudbinski namjenjeno nama, sudbinski samo nase, posebno, samo na nas ceka.

De Lena

Stalno rastemo, ucimo i mjenjamo se. Godine utjecu na svakog od nas drugacije, ono sto nam je do jucer bilo nemoguce danas nam je najvazniji dio zivota. Ne promjene nas velike obljetnice, veliki datumi ni veliki dogadaji, mjenjau nas svakodnevni mali udarci, i oni malo veci zivota, mjenjaju nas osmijesi, radosti, mjenjaju nas ljudi kojima smo okruzeni. I to je dobro. To treba njegovati. Dok god smo spremni prihvacati nove stvati, siriti vidike i napredovati imamo sanse postati bolji, dok god ne odlucimo stagnirati i ne osudimo sebe na cvrsto drzanje za navike i davno formirane stavove ne starimo. Zar to nije divno, dok god ucimo sve smo mladi i sve bogatiji.

Ja prvi puta ove godine, s posebnim uzbudenjem sam se odlucila na izradu pisanica. S velikim veseljem, i s jednom posebnom porukom. Kako nikada do sada nisam radila pisanice prvo sam odlucila prouciti tehnike, a onda sam ih ipak odlucila sve odbaciti, i kao umjetnik, kroz sve sto radim pa tako i kroz pisanice poslati poruku svoju poruku svijetu. O Uskrsu i pisanicama onako kako ih ja vidim, kako ih ja dozivljavam.

O Uskrsu s teoloskog i vjerskog stajalista necu pisati jer naprosto nisam kompetentna, o tom cu citati i slusati iz usta onih koji su pozvani o tom pricati.

Uskrs je simbol, kako mu i samo ime kaze uskrsnuca, novog radanja, ponovnog radanja, simbol vjere da iz najgorih tamnica izlazimo na naljepse svjetlo. Simbol nade, i bas nam svima u ovim vremenima svima treba nada, i ponovno radanje, treba nam vjera u bolje sutra. U to ime moje pisanice ce biti pune nade, pune ljubavi i pune vjere, oblikovane kroz cipku, jer je bas cipka, njezna, ponosna, savrseno ljepa i prkosna definirala mene na puno polja kroz karijeru ali i privatno, ona je nekako materijal koji najbolje nosi moje osjecaje. Cipka je materijal koji odise dostojanstvom, stavom i ljepotom i kada je u blatu, jednostavno je takva, kao jaka zena, kada je najvise gadaju, kada je uprljaju, kada je kidaju ona ostaje dostojna, ona ostaje svoja i prekrasna, zato je mene mozda pratila kroz zivot, kroz kolekcije.

U njoj sam uvijek pronalazila nadu i snagu, kada nije bilo dalje, kada su zidovi bili previsoki i vrata sva zaljucana s njom sam lakse izdrzavala tamnice, lakse skupljala snagu za preskakanje zidova, snagu za provajivanja vrata, ponekada snagu za glavom ici kroz zid. S njom sam neke najteze okolnosti pretvarala u rajske vrtove, pune sunca i ljubavi.

Zato su ove pisanice cipkane, ali od jedne posebne vrste cipke, Mljetske cipke, ovo je cipka ispreplatena nitima jednog otoka, jednog posebnog uskrsnuca, mog uskrsnuca. Tu je moje gnjezdo gdje sam najsigurnija, najtoplije mjesto, koje ima ljek za nase boli, osmijehe za najteze suze i utjehu kada je najgore, svi imao to neko svoje, samo nase mjesto koje zovemo dom. To je mjesto sudbinski namjenjeno nama, sudbinski samo nase, posebno, samo na nas ceka.