August 30, 2016

Svak od nas se bar jednom zamislio nad zivotom, dok ste gledali tragedije, dok su nam odlazili najblizi, sto je zapravo zivot i koliko vrijedi. Dosta nas je imalo priliku iskusiti osjecaj kada nam u minuti, cijeli zivot prode ispred ociju. I sto iz toga naucimo. Nista. Zamislimo se. I nastavimo po starom.
A takvi trentci bih nam zapravo trebali biti dobra lekcija, vjecna opomena, trenutak da okrenemo plocu. Pa kada je ne okrenemo, zivot postaje jos uporniji da nas upozori. Da samo ovdje samo sada, sigurno, i samo zbog sebe.
Jutros nekako samo od sebe, dok sam se gledala rasuta u komadicima po tudim zivotima, po tudim ocekivanja i u sluzbi drugih, da ih ne povrijedim, da ih ne razocaram, da im budem najbolja, shvatila sam da ja zapravo ne postojim.
Kada sam zadnji puta napravila nesto za sebe, kada sam stavila sebe na prvo mjesto, kada je to zadnji puta netko od svih njih za koje sam se ja slomila stavio mene na prvo mjesto. Tesko da se mogu sjetiti, uvijek pristajem na kompromise, na polovicna rijesenja, jer ljude treba razumjeti. Pa se razocarana time sto sam napravila od svog zivota pitam, a zasto oni ne osjecaju potrebu da mene razumiju, da mi naprave nesto sto ce me veseliti. Zasto oni nemaju potrebu staviti mene ispred sebe, kao sto sam ja stavljala njih.Odgovor je jednostavan, tuzan i porazan. Jer oni prije svega stavljaju sebe, jer sam ih sama tako naucila, jer sam im dala vrijednost koja im ni priblizno ne pripada.
Jutros sam naucila najvazniju lekciju u zivotu. Najdragocijeniji je trenutak kada shvatis da se nikome ne trebas pravdati, nikome objasnjavati, nikome nisi nista duzan. Jer ovde si sam. I trebas zivjeti za sebe.
Zato se nemojte cuditi kada me ne nadete gdje ste navikli, kada vas ne budem cekala i kada mozda ne budem imala vremena. Nemojte se ljutiti sto ovog puta necu sve staviti po strani kako bi vam bila na raspolaganju. Nemojte shavtiti osobno sto me ovog puta necu okrenuti svijet kako bih vam pomogla. Zao mi je imam vaznijeg posla.
Imam vazniju osobu koja je zasluzila da se o njoj brinem.
Sebe.